Zo heb je thuis veilige toegang tot bedrijfsgegevens

Een flexibele werklocatie is één van de grote voordelen van het werken op afstand. Naarmate het telewerken steeds meer een standaardpraktijk wordt, wordt de beveiliging van gevoelige bedrijfsgegevens ook steeds belangrijker. Denk hierbij aan werknemers die onbeveiligde WiFi netwerken gebruiken tot thuiswerkers die vertrouwelijke documenten bij zich hebben op openbare locaties. Hoe ga je hier…

Een flexibele werklocatie is één van de grote voordelen van het werken op afstand. Naarmate het telewerken steeds meer een standaardpraktijk wordt, wordt de beveiliging van gevoelige bedrijfsgegevens ook steeds belangrijker. Denk hierbij aan werknemers die onbeveiligde WiFi netwerken gebruiken tot thuiswerkers die vertrouwelijke documenten bij zich hebben op openbare locaties. Hoe ga je hier als bedrijf mee om? 

Let op de bedreigingen van bedrijfsgegevens op de thuiswerkplek

Thuiswerken als het ‘nieuwe normaal’ heeft absoluut tot tal van voordelen geleid, waaronder een hogere productiviteit van werknemers. Als het op gegevensbeveiliging aankomt, dan is dit echter een flinke bedreiging Een goede training op het gebied van cyberbeveiliging is vaak zeker nodig. 

Daarnaast bestaat de dreiging van slecht wachtwoordbeheer, het gebruik van onveilige WiFi verbindingen om zo de toegang tot gevoelige gegevens kwetsbaar te maken. 

De acties om cyberaanvallen te voorkomen

De grens tussen thuis en werk is nu dus enorm vervaagd, waardoor externe werknemers kwetsbaarder voor cyberaanvallen zijn dan ooit tevoren. En zonder het vermogen van een bedrijf om de gebruikte thuis- en openbare netwerken te beheren en te beveiligen, lopen al deze werknemers een steeds groter risico om slachtoffer van hackers te worden.

Externe medewerkers moeten daarom niet alleen het belang van gegevensbeveiliging begrijpen, maar ze moeten ook actie ondernemen om ongewenste aanvallen te voorkomen. De onderstaande vijf veiligheidsmaatregelen zijn daarom van cruciaal belang om een optimale beveiliging van bedrijfsgegevens te bevorderen terwijl je op afstand werkt.

Maak verbinding met een hotspot of gebruik een VPN

Er zijn grote risico’s verbonden aan het gebruik van een openbaar WiFi netwerk. Zo’n open netwerk brengt immers twee flinke problemen met zich mee:

  • Een apparaat dat op een onveilig netwerk is aangesloten, is automatisch kwetsbaar voor hackers.
  • Je loopt een groot risico om door cybercriminelen overvallen te worden terwijl je aan het werk bent.

Dus als je op een openbare locatie werkt, of het nu een op een luchthaven is of het huis van een vriend, dan is het van top belang om zo veel mogelijk beveiliging of encryptie op jouw laptop te gebruiken. En in plaats van direct een verbinding met een openbaar WiFi netwerk te maken, kun je beter een persoonlijke hotspot op jouw mobiele telefoon of een ander vertrouwd apparaat gebruiken.

Als deze optie niet voldoende beveiliging biedt, maak dan verbinding met een Virtual Private Network (VPN). Zo’n VPN leidt je internetverbinding via een beveiligde server die jouw activiteit prettig verbergt terwijl je online werkzaam bent.

Gebruik altijd sterke wachtwoorden en een wachtwoordbeheerder

Een optimale wachtwoord veiligheid is een andere eenvoudige oplossing. Deze wordt echter vaak over het hoofd gezien als een prima manier om bedrijfsgegevens te beschermen terwijl er op afstand gewerkt wordt.

Hoewel het niet altijd even eenvoudig is om complexere wachtwoorden te onthouden, kan het nemen van de extra stap om een sterk en goed beveiligd wachtwoord te maken een groot verschil maken. Sterke wachtwoorden moeten minimaal zeven tekens lang zijn en moeten zowel numerieke als alfabetische tekens bevatten.

Om deze wachtwoorden en gegevens verder te beschermen, kun je soms ook een tweefactorauthenticatie (2FA) instellen. Zodat je jouw aanmelding verder met een pincode of beveiligingscode kunt valideren. Dit is dan toegankelijk vanaf een afzonderlijk apparaat.

Houd je werk en privé gescheiden

De verleiding om persoonlijke apparaten voor werkdoeleinden en omgekeerd te gebruiken kan veel groter zijn voor thuiswerkers. Juist daarom is een beetje educatie hierover van cruciaal belang.

Veel bedrijven installeren routinematig updates op geverifieerde werkapparaten, voeren antivirus scans uit of blokkeren specifieke websites. Deze beveiligingen bereiken de persoonlijke laptops en telefoons niet. Blijf daarom altijd proactief bij het volgen van alle cyber beveiligingsrichtlijnen die jouw bedrijf hanteert. Dus ook het gescheiden houden van de werkapparaten en jouw privéleven.

Blijf voortdurend alert op cyberaanvallen

Veelvoorkomende cyberaanvallen, zoals phishing, social engineering en shouldersurfen, kunnen bijzonder snel leiden tot een datalek in gevoelige bedrijfsgegevens. Het is dus altijd een goede gewoonte om zeer alert op deze hackeraanvallen te blijven.

De moderne phishingaanvallen zijn vaak bijzonder geavanceerd, waardoor het alsmaar moeilijker wordt om te bepalen of een binnenkomende e-mail legitiem is of niet. Dus als een sms of e-mail verdacht lijkt, rapporteer deze activiteit dan eerst aan het beveiligingsteam van je bedrijf en wacht op hun instructies.

Wees bovendien op je hoede voor toeschouwers die mogelijk over jouw schouder gegevens proberen te verzamelen wanneer jij vanaf een openbare plaats werkt.

Neem deel aan trainingen

De geavanceerde hack aanvallen van cybercriminelen zijn zonder twijfel een groot probleem. Helaas zijn menselijke fouten nog steeds één van de grootste bedreigingen voor datalekken in bedrijfsgegevens. Dus zonder de juiste training in de beste praktijken op het gebied van cyberbeveiliging, kan iedereen vlot het slachtoffer van een cyberaanval worden! Vooral als je op afstand werkt, is het dus van cruciaal belang dat alle medewerkers van een bedrijf aan dit soort trainingen deelnemen.

Tot slot

Het komt er uiteindelijk op neer dat werkgevers hun werknemers optimaal over gegevensbeveiliging moeten informeren en hoe iedereen verantwoordelijk is voor de bescherming ervan. Ze moeten daarnaast zeker bepaalde praktijken en procedures initiëren die de beveiliging van bedrijfsgegevens binnen hun bedrijf zullen versterken. Thuiswerkers moeten bovendien prioriteit geven aan een cyberbeveiliging training over gegevensbeveiliging en andere veilige praktijken. Om zich vervolgens subliem aan al deze maatregelen te houden.

 

Bron: Foto van Freepik

Vergelijkbare berichten