Tips voor thuiswerken

Thuiswerken is nu een algemeen aanvaarde norm geworden. Ondanks het grote comfort en de aangename flexibiliteit die thuiswerken biedt, kan het soms ook een behoorlijke uitdaging zijn om gefocust te blijven en de productiviteit op peil te houden. Wij hebben daarom een aantal fijne tips opgesteld waarmee je veel afleidingen aangenaam kunt voorkomen. Om zo…

Thuiswerken is nu een algemeen aanvaarde norm geworden. Ondanks het grote comfort en de aangename flexibiliteit die thuiswerken biedt, kan het soms ook een behoorlijke uitdaging zijn om gefocust te blijven en de productiviteit op peil te houden. Wij hebben daarom een aantal fijne tips opgesteld waarmee je veel afleidingen aangenaam kunt voorkomen. Om zo beter bij je werktaken te blijven en jouw werkervaring op afstand te verbeteren.

Creëer een speciale werkruimte

Het belang van een rustige, opgeruimde omgeving kan niet genoeg worden benadrukt. Dit is jouw perfecte ruimte voor professionele activiteiten. Waardoor er ook een ideale mentale scheiding ontstaat tussen je werk en privéleven.

Kies daarvoor een locatie in je huis waar de mogelijke onderbrekingen waarschijnlijk het minst voorkomen. Dat kan een logeerkamer zijn of een hoek van je woonkamer. Of wat dacht je van een zolderkamer? Zorg er daarnaast voor dat deze ruimte goed verlicht is, om zo vermoeide ogen en vermoeidheid te verminderen. Natuurlijk licht is het beste hiervoor. Iets dat bijzonder handig geregeld kan worden via het gebruik van lichtkoepels van Velux. Maar als dat geen optie is, zorg dan voor voldoende kunstlicht.

Werk in een rustige omgeving en zorg goed voor jezelf

In een rustige plek werken is van groot belang. Als er desondanks vervelende geluiden van buitenaf zijn die je workflow verstoren, overweeg dan om een hoofdtelefoon met ruisonderdrukking aan te schaffen om deze geluiden te blokkeren. Zet eventueel wat lichte instrumentale muziek op om je te helpen jouw focus terug te krijgen en productief te blijven.

Als jij je daarnaast hongerig of moe voelt, dan kan dit je ook van je werk afleiden. Het is daarom belangrijk om elke nacht voldoende te slapen en ‘s ochtends te ontbijten. Zorg bovendien voor een betere nachtrust door elke avond dezelfde bedtijd aan te houden. En stel je wekker ook elke ochtend op dezelfde tijd in. Voldoende lichaamsbeweging is een andere manier waarop jij je energieker kunt voelen. Zo kun je beter al jouw werk gedaan krijgen.

Stel werkdoelen op en stel een prioriteitenlijst samen 

Het opstellen van werkdoelen kan je prima helpen om optimaal op koers te blijven, omdat je nu iets hebt om naartoe te werken. Door deadlines voor jezelf te stellen, ben je wellicht ook eerder geneigd om meer gefocust op je werk te blijven. Stel daarnaast aan het begin van elke werkdag een lijst met prioriteiten op. Houd deze lijst vervolgens ergens goed zichtbaar, zodat dit jou er perfect aan herinnert wat je die dag moet doen.

Schakel privé notificaties uit en neem regelmatig een pauze

Alle notificaties van jouw privé e-mail en social media accounts op je mobiele telefoon kunnen je workflow allemaal flink verstoren. Zelfs als je deze meldingen probeert te negeren, kun je nog steeds stoppen met wat je doet om ze toch even te controleren. Schakel daarom al je meldingen uit tijdens de werkuren. Als jij ze zonder meer wilt checken, bewaar ze dan voor je lunchpauze.

Regelmatig pauzes nemen is ook zonder twijfel belangrijk. Zeker als jij het gevoel hebt dat jouw focus afneemt als je een lange tijd aan dezelfde taak hebt gewerkt. Plan om deze reden gedurende de gehele werkdag pauzes in om je geest voldoende rust te geven. Probeer tijdens deze pauzes jouw schermtijd te verbreken, bijvoorbeeld door een korte wandeling te maken. Zo voel jij je vlot weer opgeladen en ben je er ook klaar voor om productief aan het werk te gaan.

Het mag nu duidelijk zijn: het optimaliseren van jouw werkervaring op afstand vergt een veelzijdige aanpak. Dit wordt onder meer effectief mogelijk gemaakt door een speciale werkruimte in te richten en je aan een werkroutine te houden. We wensen je zo een aangename en productieve thuiswerk ervaring toe.

Bron: foto van Freepik