Thuiswerken: hoe verminder je stress en isolatie

Op afstand of thuiswerken kan enkele voordelen met zich meebrengen, zoals elke dag in je pyjama werken of een zelfgemaakte lunch thuis eten. Het kan echter ook isolerend, eentonig en belastend zijn. Hoe voorkom je dit? Veelvoorkomende problemen bij thuiswerken Thuiswerken wordt een steeds populairdere manier om de stress van een traditionele kantoorbaan te vermijden….

Op afstand of thuiswerken kan enkele voordelen met zich meebrengen, zoals elke dag in je pyjama werken of een zelfgemaakte lunch thuis eten. Het kan echter ook isolerend, eentonig en belastend zijn. Hoe voorkom je dit?

Veelvoorkomende problemen bij thuiswerken

Thuiswerken wordt een steeds populairdere manier om de stress van een traditionele kantoorbaan te vermijden. Maar voor veel mensen kan thuiswerken net zo stressvol zijn, zo niet zelfs meer. Er zijn immers geen duidelijke grenzen meer tussen werk en privé. En je kunt ook snel overweldigd raken door de hoeveelheid afleiding in jouw thuisomgeving.

Hieronder kun je enkele van de meest voorkomende problemen lezen, die tijdens het thuiswerken zowel jouw stressniveau kunnen verhogen als aan geestelijke gezondheidsproblemen kunnen bijdragen:

  • Een gebrek aan structuur
  • Te veel bronnen van afleiding
  • Een beperkte sociale interactie
  • De gewoonte om lange werkdagen te maken
  • Slaapproblemen en een slechte slaaphygiëne (het werken op een laptop in bed)

Goede manieren om bij thuiswerken stress te verminderen

Om voor jezelf als thuiswerker een betere balans tussen werk en privéleven te creëren, kun je de volgende ideeën voor stressmanagement overwegen. Deze tips kunnen je niet alleen helpen betere grenzen te stellen, maar ook de afleiding te verminderen plus een gezond niveau van sociale interactie te behouden. En bovendien je geestelijke gezondheid en algehele welzijn verbeteren.

Bepaal je specifieke werkuren

Eén van de beste manieren om stress tijdens het thuiswerken te verminderen is door een specifiek werkschema op te stellen en je daaraan te houden. Dit zal je immers helpen een duidelijk onderscheid te behouden tussen de werkdag en het privéleven. En om ook te voorkomen dat je werk jouw hele dag in beslag neemt.

Creëer een speciale thuiswerkplek

Wanneer je op afstand werkt, dan is het essentieel dat je over een prettige en afzonderlijke werkplek beschikt. Want je kunt jezelf hier beter op jouw werk concentreren. En je zult dan ook minder snel afgeleid worden door de dingen om je heen.

Neem regelmatig een pauze van je werk

Korte pauzes nemen van je werk biedt veel voordelen voor je geestelijke gezondheid. Een beetje lichaamsbeweging in de frisse lucht kan jou bijvoorbeeld prima helpen om je hoofd even snel leeg te maken en jouw energielevel te verhogen. Dit terwijl een korte pauze voor een gezonde snack je focus en productiviteit ook aangenaam vergroten.

Focus op ontspanning

Het is absoluut noodzakelijk dat thuiswerkers zich regelmatig op ontspanning concentreren. Eén manier om dit te doen is door regelmatig yoga lessen te plannen, of door elke dag even de tijd voor jezelf te nemen om iets rustgevends te doen. Zoals een boek lezen of een (kleine) wandeling maken.

Beperk de vele digitale afleidingen

Als thuiswerker wil jij de digitale afleidingen zoveel mogelijk beperken. Om zo gefocust, gemotiveerd en productief te blijven. Dit betekent vooral dat je al je telefoonmeldingen moet uitschakelen, social media sites moet vermijden en ook moet voorkomen dat je voortdurend jouw e-mailbox controleert.

Blijf verbonden met je collega’s

Een aangename sociale interactie is een ander essentieel aspect van het verminderen van stress tijdens het werken op afstand. Want je kunt je gemakkelijk geïsoleerd voelen als je niet fysiek op je werk bent. Dus probeer zo veel mogelijk met je collega’s verbonden te blijven.

Zorg voor goede slaapgewoontes

Het is van cruciaal belang om goede slaapgewoontes toe te passen terwijl je op afstand werkt. Een slaapstoornis kan jouw stressniveau behoorlijk verhogen. Dit betekent dat je een regelmatig slaapschema moet aanhouden, cafeïne en alcohol moet vermijden voordat je naar bed gaat. En eventueel ontspanningstechnieken toe te passen voordat je naar bed gaat.

Vier jouw kleine werk successen

Vergeet tenslotte niet om je kleine werk successen te vieren als je vanuit huis werkt. Als je de tijd neemt om jouw prestaties te vieren, dan voel jij je een stuk productiever en positiever. Iets wat op zijn beurt zal helpen gezond te blijven als de zaken iets hectischer worden. Zorg er daarom voor dat je elke dag weer een klein beetje tijd vrijmaakt om jouw successen te vieren, hoe klein ze ook lijken.

Het komt uiteindelijk op het volgende neer: er zijn veel manieren om stress op de werkplek te verminderen terwijl je op afstand werkt. Door de bovenstaande tips te volgen, kan ook jij een aangename thuiswerk omgeving creëren die zowel productief als stressvrij is.

 

Bron: foto van Freepik